Icon boli intestinale

Boli intestinale

Bolile Inflamatorii Intestinale (BII) sunt o grupă de afecţiuni cronice asociate cu multe complicaţii grave şi extenuante, însă în toate cazurile, mai puţin cele severe, nu sunt considerate în general drept boli fatale. Două afecţiuni sunt incluse în principal sub denumirea BII, şi anume Colita Ulceroasă (CU) şi Boala Crohn (BC).

Majoritatea pacienţilor cu Colită Ulceroasă sau Boala Crohn sunt diagnosticaţi la o vârstă relativ tânără, adeseori după multe luni în care prezintă simptome precum crampe abdominale, diaree sanguinolentă, etc. Aceste boli pot influenţa „calitatea vieții” şi maniera în care pacientii reuşesc să îşi trăiască viaţa.

Pregătirea pentru o procedură medicală

Unele proceduri endoscopice, chirurgicale şi radiologice necesită evacuarea prealabilă a intestinului pacientului. Ferring oferă un laxativ cu acţiune duală care face ca pregătirea pentru procedură să fie mai uşoară pentru pacient.

Hemoragia Digestivă Superioară din varice esofagiene

Există multe complicații medicale asociate cu ciroza hepatică, „rigidizarea” ţesuturilor hepatice care apare adesea ca urmare a expunerii excesivă la alcool pe o perioadă îndelungată sau ca urmare a unei infecţii hepatice. ( de exemplu hepatită).

În cazul acestor afecțiuni, dezvoltarea varicelor esofagiene este o complicaţie care poate avansa până la o situație de urgenţă care pune în pericol viaţa pacientului (ruptură a varicelor). Varicele se dezvolta pe suprafaţa internă a esofagului şi adesea pot începe să sângereze, fără alte simptome, sau fără simptome prealabile.

Ruptura varicelor esofagiene se poate produce subit şi fără niciun avertisment, necesitând spitalizare şi intervenţie promptă din partea echipei medicale.

 

Ce sunt Bolile Inflamatorii Intestinale?

Atât Colita Ulceroasă (CU) cât şi Boala Crohn (BC) sunt boli relativ rare. Ele sunt afectiuni cronice care sunt cauzate de apariţia unor zone de inflamare şi ulceraţie în diferite porţiuni ale tractului digestiv. Acest proces inflamator cauzează scaune diareice frecvente (adesea cu sânge şi nevoie stringenta de defecatie,), durere abdominală, febră, stare de oboseală şi pierdere în greutate.

Bolile Inflamatorii Intestinale (BII) apar în principal în țările dezvoltate ale lumii. Ele afectează toate rasele, deşi la unele populaţii incidenţa este mai scăzută. Indivizii care se mută dintr-o regiune subdezvoltată în ţări dezvoltate ale lumii prezintă după un timp acelaşi risc de a dezvolta BII ca şi restul populaţiei.

Există în general o incidenţă mai crescută la latitudinile nordice comparativ cu latitudinile sudice, şi în zonele urbane faţă de cele rurale.

Dezvoltarea Bolilor Inflamatorii Intestinale

Colita Ulceroasă şi Boala Crohn afectează toate grupele de vârstă, poate debuta la orice vârstă, însă cele mai multe cazuri noi sunt diagnosticate la persoanele tinere.

Evoluţia CU şi a BC variază în mod imprevizibil sub aspectul severităţii, şi de obicei alternează între perioade de inflamare activă (acutizari) şi perioade de scădere a activităţii sau chiar remisiune atunci când pacientul se simte bine şi nu mai prezintă simptome.

În stadiile incipiente, CU şi BC pot fi dificil de diagnosticat. Simptomele acestor boli seamănă între ele şi cu simptomele altor afecţiuni, cum este gastroenterita infecţioasă şi sindromul de intestin iritabil. Uneori pot fi necesari ani pentru stabilirea unui diagnostic corect şi iniţierea unui tratament care să fie compatibil cu pacienţii şi cu modul lor de viaţă.

Cauzele Bolilor Inflamatorii Intestinale

La nivel mondial se desfăşoară multiple cercetări pentru depistarea cauzelor posibile ale BII, dar în ciuda multelor teorii existente, cauza şi modificările exacte care se produc în organism rămân insuficient înţelese.

Se pare că ar exista un substrat genetic şi de mediu care determină apariţia BII, determinând un dezechilibru în procesele inflamatorii la nivelul intestinului. Se consideră că virusurile, bacteriile, o alimentaţie bazată pe produse puternic rafinate, stresul şi fumatul sunt factori care pot contribui la apariţia bolii.

Colita Ulceroasă

Procesul inflamator în Colita Ulceroasă afectează exclusiv stratul superficial (mucoasa) al intestinului gros. Aproape întotdeauna implică rectul şi se extinde în mod continuu din acea zonă. La un procent redus de pacienţi, boala afectează în întregime intestinul gros (numindu-se pancolită). Grupa de vârstă la care CU este diagnosticată cel mai frecvent este între 15 şi 35 de ani, iar un al doilea vârf de frecvenţă se observă între 55 şi 70 de ani. La nivel mondial, până la 400 de persoane din 100.000 de locuitori suferă de Colită Ulceroasă.

Boala Crohn

Spre deosebire de Colita Ulceroasă, boala Crohn poate afecta oricare parte a tractului GI, deşi în principal implică atăt intestinul subţire cât și cel gros. În Boala Crohn, procesul inflamator afectează cel mai frecvent doar partea terminală a intestinului subţire ileon - (40%), deşi poate afecta adesea atât intestinul subţire, cât şi cel gros (colonul) (30%) iar în alte cazuri doar colonul (30%).

Boala Crohn afectează până la 150 de indivizi din 100.000 de locuitori, şi este cel mai frecvent diagnosticată în grupa de vârstă între 15 şi 25 de ani. Datele statistice recente par să indice o creştere a numărului de cazuri noi, dar motivul nu este stabilit cu exactitate.

Între aproximativ 15 şi 20 la sută dintre persoanele afectate de Boala Crohn au o rudă apropriată care suferă de una din formele de BII, sugerând astfel o oarecare predispoziţie genetică la aceşti pacienţi.

Complicaţiile bolilor inflamatorii intestinale

În cazurile în care scaunele diareice sunt foarte frecvente, și/sau sanguinolente, este posibil să se producă pierderea unei cantitati importante de apa din corp şi o absorbţie insuficientă a nutrienţilor, conducând la anemie, deshidratare şi pierdere severă în greutate.

Procesul inflamator în Boala Crohn poate determina apariţia unor stricturi (îngustări) ale intestinului care pot determina aparitia durerilor abdominale. Cazurile severe pot conduce la complicaţii care pun viaţa în pericol, cum sunt blocarea sau perforarea intestinului, şi s-a demonstrat ca pentru pacienţii ce sufera de colită exista un risc crescut de dezvoltare a cancerului colorectal.

Riscul de cancer colorectal creşte odată cu extinderea, severitatea și durata bolii la pacientul respectiv , fiind de asemenea mai ridicat în funcție de vârsta de debut a bolii. În cazul pacienţilor care suferă de Colită Ulceroasă, studiile recente au evidenţiat că riscul de cancer colorectal la 10, 20 şi 30 de ani după diagnosticarea debutului bolii este cu 2, 8 şi respectiv 18 la sută mai mare faţă de incidenţa observată la populaţia generală.

Managementul Bolilor Inflamatorii Intestinale

Majoritatea persoanelor diagnosticate fie cu Colită Ulceroasă, fie cu Boala Crohn au la dispoziţie o varietate de soluții terapeutice concepute pentru controlul sau ameliorarea procesului inflamator şi a simptomelor, şi pentru suprimarea răspunsului imun al organismului.

În cazul Bolilor Inflamatorii Intestinale BII active, obiectivul principal al medicului este:

  • să controleze simptomele de acutizare ale bolii cât mai rapid posibil
  • să corecteze orice dezechilibre ce apar în organism la nivel nutriţional, hidroelecrolitic și vitaminic
  • să prevină apariţia unor complicaţii grave
  • în cele din urmă, să reducă la minim riscul unor acutizări viitoare prin alegerea unei terapii de menţinere (de întreținere) eficiente

Terapia de întreținere pentru controlul pe termen lung al BII

Controlul pe termen lung al Bolilor Inflamatorii Intestinale necesită administrarea regulată de medicamente, lucru cunoscut sub denumirea de terapie de întreținere, pentru a împiedica apariţia acutizărilor (recaderi) şi pentru a reduce riscul unor complicaţii mai grave.

Grupa de medicamente numite aminosalicilaţi, cum este PENTASA® (mesalazină) produsa de Ferring, sunt frecvent prescrise ca terapie de întreținere pentru pacienţii cu BII.

Dovezile clinice au arătat că fără terapie de întreținere cu mesalazină, până la 80 % dintre pacienţii cu Colită Ulceroasă activă uşoară/moderată manifestă recăderea bolii în decurs de un an, prezentând ulterior alte acutizari (recaderi) şi simptome. Însă cercetările au mai arătat şi că multe dintre aceste recăderi ar putea fi prevenite dacă pacienţii urmează terapia de menţinere corect.

Procesul inflamator mai sever ar putea necesita asocierea mai multor terapii diferite pentru a obţine controlul pe termen lung. De obicei medicamentul recomandat iniţial pentru controlul acutizărilor pacientului trebuie continuat în cadrul terapiei de menținere.

Prevenirea complicaţiilor grave pe termen lung

Persoanele care se simt bine şi nu mai prezintă simptome între momentele de acutizare ale bolii pot deveni mai puţin atente în respectarea recomandărilor medicului lor în ceea ce priveşte administrarea medicaţiei de întreținere şi prezentarea la clinica de gastroenterologie pentru consult.

Noile rezultate sugerează că menținerea beneficiilor medicale pe termen lung şi reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon şi/sau rect pot fi realizate dacă pacienţii continuă să îşi ia medicamentele conform recomandării medicului.

Dieta alimentară în controlarea BII

În managementul pe termen lung al Bolilor Inflamatorii Intestinale pentru evitarea recăderii bolii, este necesar de asemenea să luăm în considerare rolul stresului şi al dietei alimentare. De obicei medicii recomandă diminuarea nivelului de stres (ceea ce poate fi dificil) şi o dietă adecvată ce conține fibre (exceptând cazurile în care sunt prezente stenoze - stricturi) însoţită de suplimente de vitamine şi minerale.

O dietă alimentară echilibrată, cu conţinut ridicat de carbohidraţi şi proteine, reduce posibilitatea unui deficit nutriţional cauzat de diareea cronică. Boala Crohn pare să răspundă bine la dietele alimentare speciale, iar unii pacienţi răspund la dietele fără lapte sau fără derivate din grâu (fără lactoză şi fără gluten).

Sumarul caracteristicilor BII
 

Link-uri

Vă rugăm să vizitaţi secţiunea despre cercetare şi dezvoltare pentru informaţii suplimentare despre Portofoliul Ferring pentru gastroenterologie.

Pentru mai multe informaţii vă recomandăm să vizitaţi următoarele website-uri:

  • www.healingwell.com/ibd
  • www.efcca.org (Federaţia Europeană a Asociaţiilor pentru Boala Crohn)
  • www.CCFA.org (Fundaţia Americană pentru Boala Crohn/Organizaţia pacienţilor din America)
  • Simpozion sponsorizat de Ferring: Potenţialul mesalazinei de prevenire a cancerului colorectal în BII, UEGW, Berlin, octombrie 2006 - Partea 1
  • Simpozion sponsorizat de Ferring: Potenţialul mesalazinei de prevenire a cancerului colorectal în BII, UEGW, Berlin, octombrie 2006 - Partea 2
  • www.pentasaus.com
  • www.e-guide.ecco-ibd.eu (IBD Algorithms - The European Crohn's Colitis Organisation e-Guide)

Vă rugăm să reţineţi că Ferring nu îşi poate asuma răspunderea pentru conţinutul site-urilor de mai sus, deoarece acestea nu sunt administrate şi nici controlate de Ferring.

Înapoi