Icon cancerul de prostata

Cancerul de prostata

Despre cancerul de prostată

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer care afectează bărbaţii; se estimează că 1 din 5 bărbaţi vor dezvolta boala la un moment dat pe perioada vieţii, iar trei sferturi din totalul cazurilor sunt bărbaţi cu vârsta peste 65 de ani.

Deşi cancerul de prostată poate apărea și dezvolta rapid, cel mai adesea acesta evolueaza lent şi poate rămâne limitat la nivelul prostatei timp de mai mulţi ani (cancer localizat). În stadiile incipiente, boala nu are simptome. Totuşi, pe măsură ce boala evolueaza, poate invada şi poate deteriora ţesuturile înconjurătoare, sau se poate răspândi către alte zone ale corpului (metastaze).

Diferite teste pot fi utilizate pentru depistarea cancerului de prostată, inclusiv antigenul specific prostatic (PSA), care măsoară nivelul acestei proteine în sânge. Un nivel PSA ridicat poate indica prezenţa cancerului de prostată. Testul PSA este adesea utilizat în asociere cu examinarea prin tuşeu rectal.

Dacă diagnosticul de cancer de prostată este pozitiv, „stadiul” bolii poate indica medicului gradul de evoluție al bolii, dacă sunt și alte organe afectate (de metastaze), şi îl ajută astfel să decidă asupra celei mai bune opţiuni de tratament. Tumorile sunt de obicei stadializate cu ajutorul sistemului TNM, care ia în considerare următoarele:

T - Dimensiunea tumorii primare
N - Afectarea ganglionilor limfatici
M - Extinderea dincolo de prostată (metastazare)

Evoluția și extinderea cancerului de prostată este dependentă de testosteron. Prin urmare, scopul tratamentelor în stadiul avansat al bolii este de a reduce nivelul de testosteron circulant (sanguin) din organism.

Pentru a afla mai multe informaţii despre viata persoanelor cu cancer de prostată și modul ăn care această boală afectează modul de viaţă, viaţa sexuală, vă rugăm să vizitaţi www.befeelplus.com

Înapoi