Despre scăderea nivelului de testosteron
La unii bărbaţi apare o problemă din cauza căreia organismul nu reuşeşte să producă cantităţi suficiente de testosteron, iar nivelul lor de testosteron scade sub limitele normale.
Deşi poate fi determinată de cauze genetice sau alte afecţiuni medicale, o scădere a producţiei de testosteron poate apărea şi o dată cu avansarea în vârstă. Afectează 1 din 10 bărbaţi în vârstă de 50 de ani până la mai mult de 1 din 4 bărbaţi între 70 şi 80 de ani.
Scopul terapiei de substituţie cu testosteron este de a readuce nivelurile de testosteron între limitele normale şi de a ameliora simptomele.
Simptomele asociate unui nivel scăzut de testosteron
Bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron pot avea simptome precum stări de oboseală sau lipsă de energie, scăderea libidoului şi a performantei sexuale, precum şi iritabilitate sau stări depresive. De asemenea, este posibil să observe o pierdere a masei musculare, reducerea forţei fizice şi acumularea de țesut adipos în jurul taliei şi în organism.
Menţinerea unui nivel scăzut al testosteronului pe o perioadă îndelungată poate avea drept urmare reducerea densităţii minerale osoase, ceea ce creşte riscul de osteoporoză (pierderea masei osoase).
Deoarece simptomele nivelului scăzut al testosteronului sunt adeseori subtile şi similare cu cele cauzate de alte afecţiuni medicale, această problemă rămâne adesea netratată.
Confirmarea nivelului scăzut de testosteron se realizează printr-un test de sânge.
Tratamentul nivelului scăzut de testosteron
Terapia de substituție cu testosteron readuce nivelurile testosteronului între limitele normale şi s-a demonstrat că ameliorează atât simptomele fizice cât şi mentale determinate de un nivel scăzut de testosteron.
Printre beneficiile terapiei de substituţie cu testosteron se numără ameliorarea stării emoţionale, îmbunătăţirea libidoului şi performanţei sexuale, diminuarea ţesutului adipos, creşterea rezistenţei musculare şi creşterea densităţii minerale osoase.