Icon treziri nocturne

Treziri nocturne

Despre trezirea în timpul nopţii

Nicturia sau nevoia de a se trezi cel puţin o dată pe noapte pentru a urina este a doua cauză ca frecvenţă a privării de somn, afectând mai mult de jumătate din bărbaţii şi femeile cu vârsta peste 50 de ani. Cele mai recente cifre arată că aproape 40 de milioane de adulţi din Europa îşi întrerup în mod regulat somnul din cauza nevoii de a urina, ceea ce cauzează oboseală în timpul zilei şi ulterior probleme fiziologice şi de sănătate.

Importanţa somnului

Somnul deserveşte multe funcţii vitale, cum ar fi conservarea energiei, reabilitare, refacere, şi metabolism, dar în mod mai semnificativ, stimulează funcţia cognitivă şi prelungeşte speranța de viaţă.

Nu durata totală a somnului contează, ci o durată adecvată de somn neîntrerupt. Cinci sau şase ore de somn neîntrerupt sunt mult mai benefice decât zece ore de somn cu întreruperi.

Cea mai importantă şi mai profundă formă de somn se produce la începutul nopţii, în general în primele trei–patru ore. Trezirea în această fază a somnului are cel mai mare impact asupra performanţei unui individ în timpul zilei.

Nicturia – o afecţiune medicală

În timpul nopţii, în organism creşte în mod fiziologic secreţia unui hormon antidiuretic, numit vasopresină, care reduce volumul de urină produs la aproximativ o treime din volumul total eliminat zilnic, limitând astfel nevoia de golire a vezicii urinare în timpul somnului. Totuşi, în multe cazuri de nicturie, volumul mediu de urină produs în timpul nopţii este mai mare decât cantitatea pe care o poate reţine vezica urinară.

Nicturia a fost recent recunoscută ca fiind o afecţiune medicală separată şi nu doar un simptom al unei alte tulburări. Este cauzată de obicei de un dezechilibru între producţia de urină din timpul nopţii şi capacitatea vezicii urinare. Cercetările recente sugerează faptul că o producţie excesivă de urină este cauza a până la 75% din totalul cazurilor de nicturie.

Tratarea nicturiei

Nicturia poate fi tratată prin reducerea volumului de urină produs în timpul somnului. Ferring are un produs unic al cărui mod de acțiune este similar cu modul în care, organismul uman reglează fiziologic concentrarea urinei, reducând astfel volumul urinar produs.

MINIRIN® (desmopresină) este primul tratament specific, recomandat pentru nicturie. Este un analog peptidic sintetic al hormonului antidiuretic uman, vasopresina. Acesta imită acţiunea vasopresinei la nivel renal, pentru a creşte reabsorbţia apei, reducând astfel volumul de urină produs. NOCDURNA are o acţiune rapidă, iar efectul său durează întreaga noapte.

Atunci când este administrat înainte de ora de culcare, NOCDURNA creşte durata medie a somnului cu cel puţin două ore prin diminuarea necesităţii de urinare în timpul nopţii. Mai mult de 30 la sută dintre pacienţii care folosesc NOCDURNA se bucură de o perioadă de somn neîntrerupt de peste cinci ore în prima parte a nopții.

Înapoi