Icon competiţie pentru grant de cercetare ştiinţifică proiect

Competiţie pentru grant de cercetare ştiinţifică proiect "Îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale şi a ratei de success la pacientele cu infertilitate"

Aplicatiile se pot face in perioada 12-26 decembrie (ora 18) 2014

EXPUNERE DE MOTIVE

Infertilitatea este definita ca imposibilitatea conceperii unui copil de catre un cuplu, dupa o perioada de 1 an de activitate sexuala regulata, neprotejata.

Infertilitatea reprezinta o afectiune frecventa, fiind intalnita la 10-15% din cuplurile de varsta reproductiva. In ultimii ani insa, incidenta ei pare sa fie in crestere, in mare parte datorita faptului ca multe cupluri amana momentul conceperii unui copil pana cand prosperitatea materiala devine satisfacatoare.

Infertilitatea este clasificata ca primara atunci cand nu exista sarcini anterioare, sau secundara atunci cand in antecedente exista cel putin o sarcina.

Sterilitatea este un termen cu conotatii mai drastice, sugerand imposibilitatea ireversibila de a concepe un copil din varii motive.

In 2013 natalitatea in Romania a scazut la un nivel record: 10/1000 locuitori.

Mai multi factori par a duce la acest fapt:

  • tendinta femeilor sau a cuplului de a amana o sarcina catre o varsta mai avansata (la femei chiar si dupa 30-35 ani) din motive socio-economice, fapt ce reprezinta prin el insusi un factor de prognostic negativ pentru fertilitatea femeii.
  • Informarea precara a publicului larg referitor la problematica infertilitatii ( infertilitatea nu doare)
  • Costurile ridicate la care ajung procedurile de reproducere umana asistata- ultima solutie in cazul tratamentului infertilitatii.

In timp ce populatia globului a atins 7 miliarde, locuitorii Europei devin din ce in mai batrani, iar clasamentul celor mai putin fertile natiuni plaseaza tarile de pe batranul continent pe locurile fruntase.

Rata de fertilitate este un indicator ce masoara frecventa copiilor nascuti in raport cu numarul femeilor de varsta fertila (15-49 ani) in cursul unui an. Daca acest indicator este peste 2, atunci populatia este in crestere, iar varsta medie scade. In caz contrar, populatia imbatraneste si este in scadere.

Rata medie de fertilitate in Europa este de 1,6.

Conform raportului, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și Olanda sunt țările în care starea socială a mamelor este cea mai bună din lume, la polul opus situându-se Congo, Somalia, Mali sau Niger. In Romania rata fertilitatii este 1,29 la o populatie de 21,4 milioane, iar numarul de nasteri raportate la mia de locuitori: 10.

Asa cum se arata in comunicatul Parlamentului European, „Apel la acţiune în materie de infertilitate şi demografie” , infertilitatea este una dintre cauzele declinului demografic şi ar trebui recunoscută ca o problemă de sănătate publică şi socială care afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Parlamentul European constată că infertilitatea este o boală recunoscută de OMS, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii şi la reproducerea asistată medical, prin adoptarea de măsuri în vederea reducerii obstacolelor financiare şi de altă natură.

Infertilitatea, prin ea insasi, nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii, dar are un puternic impact psihologic si social. In ultimele doua decenii s-au facut mari progrese in investigarea si tratamentul infertilitatii si mai ales in ceea ce priveste reproducerea asistata. De aceea, dupa stabilirea unui diagnostic corect, trebuie aplicat un tratament adecvat , succesul- reprezentat in acest caz de obtinerea unui copil, fiind dependent de o multime de factori, unul dintre cei mai importanti fiind varsta pacientei.

Prezentul proiect doreste sa contribuie la imbunatatirea calitatii asistentei medicale si a ratei de success la pacientele cu infertilitate, prin cresterea numarului pacientelor diagnosticate cu aceasta patologie si facilitarea accesului lor la tratament de specialitate in timp util, inainte de varsta de 35 ani.

Indicatori urmariti:

  • Procent paciente 28-35 ani care sunt investigate pentru evaluarea starii de fertilitate.
  • Procent paciente
  • Procent paciente care sunt supuse procedurilor ART din grupul de varsta 28-35 ani.
  • Procent sarcini/nasteri din pacientele intrate in proiect (la care s-a realizat procedura)
  • Grad de acoperire regional al cabinetelor de obstetrica in vederea screeningului starii de fertilitate a femeilor 28-35 ani din teritoriul arondat Prahova, Arges, Dambovita , Buzau, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Prahova, Teleorman.

 

Ferring Pharmaceuticals Romania SRL cu sediul in Timisoara, str. C. Brediceanu, nr 10, J35-1-06.01.2014, CUI RO 32623937, reprezentata prin Doru Torge – General Manager, anunta lansarea unei competitii de cercetare stiintifica.

Competitia de fata a fost lansata cu scopul de a imbunatati calitatea asistentei medicale si a ratei de succesa tratamentului la pacientele cu infertilitate. Ferring Pharmaceuticals Romania SRL sprijina pe aceasta cale cercetarea stintiifica medicala de inalta calitate.

Durata unui proiect este de maxim 12 luni.

Calendarul competitiei

  1. Lansare competitiei: 12.12.2014
  2. Termenul limita de depunere a propunerilor de proiect: 26.12.2014, ora 18:00
  3. Verificarea eligibilitatii si evaluarea propunerilor: 29.12.2014
  4. Afisarea rezultatelor: 30.12.2014
  5. Depunerea contestatiilor: 31.12.2014, ora 18:00
  6. Validarea rezultatelor 05.01.2015
  7. Afisarea rezultatelor finale 06.01.2015
  8. Semnarea contractului: 07.01.2015

Documente necesare pentru participare

Scorul final al proiectului castigator pe teme de infertilitate

Scoring proiect “Imbunatatirea calitatii asistentei medicale si a ratei de success la pacientele cu infertilitate”

  1. pentru <10% din total potenţial
  2. pentru < 15% din total potenţial
  3. pentru < 20% din total potenţial
  4. pentru < 25% din total potenţial
  5. pentru ≥ 30% din total potenţial

Potenţial = din total 7,80% sunt fertile.

Documente în format electronic

Înapoi la toate proiectele