Icon competiţie pentru grant de cercetare ştiinţifică proiect

Competiţie pentru grant de cercetare ştiinţifică proiect "Tocoliză"

Aplicatiile se pot face in perioada 01-21 martie (ora 24) 2014

EXPUNERE DE MOTIVE

Nasterea prematura constituie principala problema de sanatate publica in obstetrica, fiind o importanta sursa de morbiditate si mortalitate neonatala, cu consecinte tardive severe.

Zilnic, in intreaga lume, 800 de mame mor in timpul sarcinii sau la naștere, in timp ce 8.000 de nou-nascuti mai mici de o luna pierd lupta cu viata, se arata intr-un raport realizat de Save the Children International.

Studiul "Starea mamelor din intreaga lume" ("State of the World's Mothers") arata ca 3 milioane de nou-nascuti mai mici de o luna mor anual in lume din cauza unor infectii, complicatii la naștere sau probleme ale prematuritatii, toate acestea fiind cauze care pot fi prevenite. Prima zi de viata este cea mai importanta in ceea ce privește șansele de supravietuire ale acestor bebeluși, un milion dintre ei nereușind sa depașeasca acest interval de timp dificil.

Rata mondiala anuala a mortalitatii copiilor cu varsta de pana in 5 ani a scazut cu 40% din anii '90, cand se inregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane in zilele noastre. in ceea ce privește mortalitatea mamelor, progresul este semnificativ, rata scazand cu 50% pentru același interval de timp - de la 540.000 de decese pe an la 287.000. Conform raportului, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și Olanda sunt tarile in care starea sociala a mamelor este cea mai buna din lume, la polul opus situandu-se Congo, Somalia, Mali sau Niger.

Cel mai nou studiu efectuat de Organizatia Salvati Copiii International arata ca este nevoie de mai multa implicare la nivel global pentru a spori sansele de supravietuire ale nou-nascutilor. Potrivit unui comunicat al organizatiei, desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8.471 de decese in 1990, 2.250 in 2009 si respectiv 2.078 in 2010 (in cifre absolute se observa ca nivelul din 2010 este cu mai mult de doua treimi mai mic decat in 1990), Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9.8 la 1.000 de copii nascuti vii in 2010, conform Institutului National de Statistica.

In 2011, rata mortalitatii infantile inregistrata in Romania ( conform Institutului National de Statistica) a fost din nou cea mai ridicata din Europa, fiind de 9,4 la 1000 de copii nascuti vii, cauza principala fiind nasterile premature. O treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide si copii, precum si prin imbunatatirea calitatii asistentei medicale la pacientele cu iminenta de nastere prematura si dotarea maternitatilor si sectiilor. in Romania peste 20.000 de copii se nasc anual prematur si cu greutate mica, prematuritatea fiind una din principalele cauze de mortalitate neonatala la nivel national, a spus seful clinicii de profil din Maternitatea Polizu, Silvia Stoicescu, potrivit Mediafax.

Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania. Datele oficiale ale Institutului National de Statistica arata ca, in 2009, dintre cei 222.388 de copii nascuti, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.

"Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. in general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. in acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 g este de aproximativ 1-1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice", a spus Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei Romane de Neonatologie. Aceasta a precizat ca sunt regiuni cu o rata mai mare de prematuritate, respectiv Moldova si Muntenia, in functie de conditiile socio-economice (varsta mamei, venitul redus, etc.) si de patologia materna.

Conform ultimului studiu efectuat de Salvati Copiii Romania, in cadrul programului „Fiecare copil conteaza” ce se desfasoara pe perioada 2010-2015 , pe un esantion de 200 de respondenti din cadrul judetelor Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava , 37% dintre mame afirma ca nu au fost la nici un control ginecologic in timpul sarcinii, iar aproximativ 36% dintre mame au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala.
"Pe de alta parte, centrele universitare mari ingrijesc in maternitatile de grad III un numar dublu de prematuri fata de restul maternitatilor din tara", a adaugat Stoicescu.

In 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal. "Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica", a spus Stoicescu.

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. in contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie sunt hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.

"Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. in conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copiii mai mici de 28 de saptamani, insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap. Pentru a schimba aceasta situatie, este nevoie de echipamente performante, care sa ne ajute in special in ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti in primele zile de viata, moment delicat in care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior", a aratat Adrian Toma, medic primar neonatolog, sef sectie in cadrul Spitalului Clinic Obstetrica Ginecologie "Prof Dr. Panait Sarbu".

ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi. Prematurul este orice copil care s-a nascut inainte de 37 saptamani de gestatie. Pragul de greutate este in cazul bebelusilor de 2.500 de grame.
Pentru a imbunatati Calitatea Asistentei Medicale in cazul Pacientelor cu Iminenta de Nastere Prematura respectiv pentru a creste sansele de supravietuire neonatala Ferring Pharmaceuticals Romania propune 2 granturi:

  • Primul in valoare 5000 Euro
  • Al doilea in valoare de 3000 Euro

Proiectul se incadreaza in aria tematica de optimizare a asigurarii serviciilor de sanatate pentru cetatenii europeni si are ca tinta finala scaderea incidentei nasterii premature in Romania.

Indicatori urmariti:

  • Procent gravide cu iminenta de nastere prematura la care se obtine prelungirea sarcinii prin administrarea de medicatie tocolitica
  • Procent gravide asistate medical pentru transfer in-utero la o maternitate de grad III
  • Procent gravide cu iminenta de nastere prematura la care se administreaza antepartum o cura completa de corticosteriozi pentru scaderea complicatiilor neonatale
  • Grad de acoperire regional al maternitatilor de grad III in cadrul proiectului

Ferring Pharmaceuticals Romania SRL cu sediul in Timisoara, str. C. Brediceanu, nr 10, J35-1-06.01.2014, CUI RO 32623937, reprezentata prin Doru Torge – General Manager, anunta lansarea unei competitii de cercetare stiintifica.

Calendarul competitiei

  1. Lansare competitiei: 01.03.2014
  2. Termenul limita de depunere a propunerilor de proiect: 21.03.2014, ora 24
  3. Verificarea eligibilitatii si evaluarea propunerilor: 31.03.2014
  4. Afisarea rezultatelor: 01.04.2014
  5. Depunerea contestatiilor: 01.04.2014, ora 24
  6. Validarea rezultatelor: 02.04.2014
  7. Afisarea rezultatelor finale: 03.04.2014
  8. Semnarea contractului: 10.04.2014

Documente necesare pentru participare

Scoring proiect tocoliza

Scoring:

  • pentru <10% din total potenţial
  • pentru <15% din total potenţial
  • pentru < 20% din total potenţial
  • pentru < 25% din total potenţial
  • pentru ≥ 30% din total potenţial

Potenţial = din total naşteri 10% sunt premature.

Documente în format electronic

Înapoi la toate proiectele