Icon media

Deschidem calea medicinei personalizate în sănătatea reproducerii

Colaborare pentru noi abordări în tratamentul infertilității

Ferring Pharmaceuticals și Roche Diagnostics dezvoltă de peste doi ani un parteneriat bazat pe angajarea fermă pentru creșterea nivelului de sănătate al femeilor. Parteneriatul este motivat de dorința comună a celor două companii de a introduce medicina personalizată în domeniul infertilității.

Organizațiile medicale din toată lumea, inclusiv FDA și NHS din Marea Britanie au ajuns deja să recunoască valoare medicinii personalizate, cunoscută ca medicina de precizie, în stabilirea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. În oncologie, deja putem observa îmbunătățirea rezultatelor datorate intervențiilor personalizate.

De ce să ne concentrăm pe personalizarea tratamentului în infertilitate?

Deși multe femei aspiră să devină mame, unele din ele au dificultăți în conceperea unui copil. Se estimează că la nivel mondial circa 9% dintre femei vor avea probleme de fertilitate la un moment dat. Chiar dacă abordarea medicală continuă să avanseze, Ferring și Roche recunosc că există necesități nerezolvate în ce privește tratamentul infertilității. Dificultățile apar deseori din cauza diferențelor dintre pacienți. Rareori două persoane răspund similar la același tratament.

Tehnologia de diagnostic bazată pe biomarkeri poate ajuta la stabilirea diferențelor intre pacienți. Deja specialiștii în fertilitate iau decizii de tratament bazate pe o multitudine de caracteristici ale pacientului, inclusiv biomarkeri. Un bun exemplu este hormonul anti-Müllerian (AMH), care a fost recunoscut pentru rolul său în prezicerea rezervei ovariene, conducând la o mai bună dozare a tratamentelor de infertilitate. Prin corelarea nivelului AMH cu alte caracteristici precum masa corporală , medicii pot evita răspunsurile slabe sau excesive la tratament.

Ce este un biomarker?

Un biomarker sau “marker biologic” este orice substanță, structură sau proces, măsurabile obiectiv care pot influența sau previziona incidența unei boli.

Ce este hormonul anti-Müllerian?

Hormonul Anti-Müllerian (AMH) ete un hormon produs de celulele granuloase din foliculii ovarieni..Nivelul de AMH al femeii crește treptat pe durata copilăriei și pubertății atingând vârful în jurul vîrstei de 25 de ani, pentru ca apoi să descrească gradual odată cu avansarea spre menopauză.11
Cercetările sugerează că nivelul AMH reflectă cu acuratețe cantitatea rămasă de foliculi capabli de fertilizare, indicând astfel potențialul de răspuns la tratament al ovarului.8
AMH are o variație mică pe parcursul ciclului menstrual calificându-se astfel ca un biomarker de încredere pentru femeile ce vor urma proceduri de reproducere asistată.

Ce este companion diagnostic?

Companion diagnostic este un dispozitiv medical, de obicei in vitro, care oferă informațiile necesare pentru utilizarea efectivă a medicației sau a produselor biologice.

 

În ciuda recunoașterii beneficiilor pe care le aduc biomarkerii în luarea unor decizii de tratament, tehnologia companion diagnostic nu a fost niciodată folosită pentru stabilirea tratamentului în infertilitate. Ferring și Roche și-au unit eforturile pentru a găsi o soluție care combină această tehnologie cu produse inovative. S-a reușit astfel o ajustare fină a strategiei de tratament pentru fiecare pacientă, bazat pe caracteristicile individuale ale acesteia și pe predictibilitatea răspunsului ei ovarian. Pentru medici, aceasta reprezintă abordarea personalizată bazată pe informații detaliate și precise.

Suntem foarte încrezători că dezvoltând tratamente inovative coroborate cu companion diagnostics, putem introduce medicina personalizată în tratamentul infertilității, astfel încât în final să putem ajuta cât mai multe cupluri să își atingă visul de a deveni părinți.

Înapoi