Imagine categorie Urologie

Urologia este un domeniu de interes major pentru Ferring.

Suntem dedicaţi furnizării de soluții terapeutice care îmbunătăţesc calitatea vieţii pentru:

 • adulţi care suferă de nicturie;
 • copii care suferă de enurezis primar nocturn;
 • bărbaţi afectaţi de cancer de prostată;
 • bărbaţi afectaţi de simptomele scăderii nivelului de testosteron.


Despre urologie

Urologia studiază aparatul uro-genital, afecțiunile şi bolile asociate acestuia. Principala noastră preocupare în domeniul urologiei este nocturia (engl.) (nevoia de a se trezi de mai multe ori pe noapte pentru a urina) şi enurezisul primar nocturn (EPN), mai larg cunoscut sub denumirea de urinare involuntara în timpul nopţii. Ambele afecţiuni sunt de obicei cauzate de o producţie excesivă de urină în timpul nopţii, şi ambele pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii unei persoane.

Pe lângă acestea, a doua noastră preocupare principală este cancerul de prostată, una dintre cele mai răspândite forme de cancer la bărbaţi. Această boală poate să nu manifeste niciun fel de simptome în stadiile incipiente, şi este adesea identificat în timpul unui control de rutină. Opţiunile de tratament variază în funcţie de stadiul bolii la momentul diagnosticării. Evolutia cancerului de prostată depinde de nivelul de testosteron; prin urmare, multe tratamente au drept ţintă reducerea nivelului de testosteron din organism.

Ferring asigura de asemenea un tratament pentru simptomele cauzate de valorile scăzute ale testosteronului în organism. Nivelul testosteronului scade atunci când organismul nu reuşeşte să producă cantităţi suficiente de testosteron. Deşi cauzele pot fi anumite afecţiuni genetice sau alte afectiuni medicale, producţia de testosteron poate scădea odată cu avansarea în vârstă. Sunt afectaţi 1 din 10 bărbaţi în vârstă de 50 de ani, până la mai mult de 1 din 4 bărbaţi între 70 şi 80 de ani. Scopul tratamentului este readucerea nivelului de testosteron între limitele normale şi ameliorarea simptomelor.

Dacă sunteţi un pacient sau o persoană care acordă îngrijiri unui pacient, şi doriţi mai multe informaţii, vă rugăm să daţi clic pe următoarele link-uri:

Vă rugăm să vizitați secţiunea cercetare şi dezvoltare ( C&D) pentru informaţii despre Portofoliul Ferring pentru urologie.

Despre enurezisul primar nocturn

Mituri, realităţi şi istoric despre enurezisul nocturn

Enurezisul nocturn reprezintă o problemă frecventă la copii şi, într-o oarecare măsură, la adulţi, de peste 4.000 de ani. În acest timp au apărut multe mituri şi concepţii greşite în încercarea de a explica acest fenomen.

Mulţi părinţi cred că motivul pentru care copiii udă patul în timpul nopţii este pentru că sunt stresaţi sau îi îngrijorează ceva, sau în unele cazuri pur şi simplu din comoditate*. Aceste concepţii greşite afectează modul în care este privit şi tratat un copil care udă patul în timpul nopţii.

Însă enurezisul primar nocturn nu este o problemă psihologică sau comportamentală, este o problemă medicală recunoscută, afectând peste 5 milioane de copii în Europa.

Medicii au arătat faptul că nu problemele psihologice cauzează enurezisul primar nocturn, ci dimpotrivă, aceasta afectiune poate cauza probleme psihologice. Cu toate acestea, enurezisul primar nocturn poate fi tratat simplu şi eficient, scutind întreaga familie de multe neplăceri.

Majoritatea copiilor rămân uscaţi în pat în timpul nopţii până la vârsta de trei ani, dar faptul că udă patul până la vârsta de cinci ani nu este neobişnuit. Copiii cu vârsta peste cinci ani care continuă să ude patul în timpul nopţii de cel puţin trei ori pe săptămână sunt consideraţi ca suferind de enurezis nocturn. Această afecţiune poate fi tratată cu medicamente sau prin terapie condiţionată (de alarmă).

* Sondaj efectuat de centrul de caritate ERIC (Enuresis Resource Information centre – Centrul de informare cu privire la resursele pentru enurezis) cu sediul în Marea Britanie

Cauzele enurezisului primar nocturn

 • Rinichii produc mai multă urină decât poate reţine vezica urinară
 • Majoritatea copiilor afectaţi de enurezis nocturn au o funcţie normală a vezicii urinare şi o rutină corectă a somnului, dar nu se trezesc atunci când vezica lor urinară este plină

Impactul enurezisului primar nocturn asupra copilului şi familiei

Copiii afectaţi de enurezis primar nocturn se simt adesea supăraţi, irascibili, ruşinaţi şi tulburaţi. Li se pare că ceea ce li se întâmplă este ruşinos şi neplăcut şi cred că sunt singurii copii care fac acest lucru.

Această izolare îi face să se simtă inhibați şi să evite să ia parte la orice activităţi care ar insemna să stea departe de casă peste noapte, cum ar fi excursiile şcolare şi dormitul peste noapte acasă la prieteni, de frică să nu fie descoperiţi.

Dacă enurezisul primar nocturn din copilărie este netratat, poate deveni mai greu de controlat, iar cel afectat poate ajunge să sufere de enurezis şi la maturitate, dezvoltând probleme în formarea de relaţii apropiate din frica de a nu se expune.

Şi părinții suferă, oscilând între preocuparea pentru copilul lor şi epuizarea cauzată de întreruperea somnului şi curăţarea în mod regulat a lenjeriei de pat.

Uneori părinții pot deveni foarte iritaţi de întreaga situatie, ajungând să creadă că copilul lor face acest lucru în mod deliberat.

Sfaturi pentru părinți

Primul lucru pe care trebuie să îl realizaţi este că enurezisul primar nocturn nu este vina nimănui şi că nu are nimic de-a face cu modul în care copilul a fost obişnuit să folosească toaleta.

Dacă vă îngrijorează problema enurezisului primar nocturn, vă rugăm să vă adresaţi medicului de familie, care poate elimina posibilitatea unor cazuri rare în care afecţiunea este cauzată de o alta afectiune cum ar fi diabetul, o infecţie sau anomalii în structura sistemului urinar, şi poate iniţia tratamentul adecvat, oferind recomandările potrivite.

Înainte de a consulta un medic, este indicat să încercați următoarele:

 • Încurajaţi copilul să bea mai mult în timpul zilei – unii copii beau puţine lichide la şcoală şi recuperează apoi bând în cursul serii
 • Aportul de lichide nu trebuie limitat pe parcursul zilei, copilul trebuie încurajat în continuare să bea şapte până la opt pahare de lichid
 • Evitaţi seara băuturile care conţin cofeină (de exemplu, ceai, cafea şi băuturi de tip cola), deoarece cofeina determină creşterea producţiei de urină (are efect diuretic)
 • Copilul nu trebuie să mai bea lichide cu două-trei ore înainte de ora de culcare
 • Copilul trebuie să îşi golească vezica urinară de două ori imediat înainte de a merge la culcare (la intervale de cinci până la zece minute)
 • Creaţi pentru copil posibilitatea să ajungă uşor la toaletă din dormitor, şi încurajaţi-l să se întoarcă singur în pat.
 • Înregistraţi nopţile î n care copilul udă patul şi nopţile în care reuşeşte să rămână uscat – răsplătiţi nopţile uscate, dar nu învinuiţi nopţile „ude”.

Dacă problema se menţine şi după aceste măsuri, discutaţi cu medicul şi spuneţi-i:

 • dacă copilul dvs. a udat întotdeauna patul, sau a început de curând
 • dacă copilul scapă o cantitate mare de urină, provocând pete mari pe cearceafuri
 • dacă oricare dintre părinţi a suferit de asemenea de enurezis
 • dacă credeţi că activitatea sau comportamentul la şcoală al copilului dvs. a avut de suferit

Multe cazuri de enurezis primar nocturn sunt simplu de tratat şi se pot ameliora în câteva luni printr-o abordare corectă, atitudine încurajatoare şi tratament, în loc ca problema să persiste timp de mai mulţi ani fără nicio schimbare.

Copiii necesită foarte multă răbdare şi mai presus de toate nu trebuie criticaţi, pedepsiţi sau învinuiţi, deoarece acest lucru poate agrava situaţia.

Despre trezirea în timpul nopţii

Nicturia sau nevoia de a se trezi cel puţin o dată pe noapte pentru a urina este a doua cauză ca frecvenţă a privării de somn, afectând mai mult de jumătate din bărbaţii şi femeile cu vârsta peste 50 de ani. Cele mai recente cifre arată că aproape 40 de milioane de adulţi din Europa îşi întrerup în mod regulat somnul din cauza nevoii de a urina, ceea ce cauzează oboseală în timpul zilei şi ulterior probleme fiziologice şi de sănătate.

Importanţa somnului

Somnul deserveşte multe funcţii vitale, cum ar fi conservarea energiei, reabilitare, refacere, şi metabolism, dar în mod mai semnificativ, stimulează funcţia cognitivă şi prelungeşte speranța de viaţă.

Nu durata totală a somnului contează, ci o durată adecvată de somn neîntrerupt. Cinci sau şase ore de somn neîntrerupt sunt mult mai benefice decât zece ore de somn cu întreruperi.

Cea mai importantă şi mai profundă formă de somn se produce la începutul nopţii, în general în primele trei – patru ore. Trezirea în această fază a somnului are cel mai mare impact asupra performanţei unui individ în timpul zilei.

Nicturia – o afecţiune medicală

În timpul nopţii, în organism creşte în mod fiziologic secreţia unui hormon antidiuretic, numit vasopresină, care reduce volumul de urină produs la aproximativ o treime din volumul total eliminat zilnic, limitând astfel nevoia de golire a vezicii urinare în timpul somnului. Totuşi, în multe cazuri de nicturie, volumul mediu de urină produs în timpul nopţii este mai mare decât cantitatea pe care o poate reţine vezica urinară.

Nicturia a fost recent recunoscută ca fiind o afecţiune medicală separată şi nu doar un simptom al unei alte tulburări. Este cauzată de obicei de un dezechilibru între producţia de urină din timpul nopţii şi capacitatea vezicii urinare. Cercetările recente sugerează faptul că o producţie excesivă de urină este cauza a până la 75% din totalul cazurilor de nicturie.

Tratarea nicturiei

Nicturia poate fi tratată prin reducerea volumului de urină produs în timpul somnului. Ferring are un produs unic al carui mod de actiune este similar cu modul in care, organismul uman regleaza fiziologic concentrarea urinei, reducând astfel volumul urinar produs.

NOCDURNA® (desmopresină) este primul tratament specific, recomandat pentru nicturie. Este un analog peptidic sintetic al hormonului antidiuretic uman, vasopresina. Acesta imită acţiunea vasopresinei la nivel renal, pentru a creşte reabsorbţia apei, reducând astfel volumul de urină produs. NOCDURNA are o acţiune rapidă, iar efectul său durează întreaga noapte.

Atunci când este administrat înainte de ora de culcare, NOCDURNA creşte durata medie a somnului cu cel puţin două ore prin diminuarea necesităţii de urinare în timpul nopţii. Mai mult de 30 la sută dintre pacienţii care folosesc NOCDURNA se bucură de o perioadă de somn neîntrerupt de peste cinci ore in prima parte a noptii.

Despre scăderea nivelului de testosteron

La unii bărbaţi apare o problemă din cauza careia organismul nu reuşeşte să producă cantităţi suficiente de testosteron, iar nivelul lor de testosteron scade sub limitele normale.

Deşi poate fi determinată de cauze genetice sau alte afecţiuni medicale, o scădere a producţiei de testosteron poate apărea şi o dată cu avansarea în vârstă. Afectează 1 din 10 bărbaţi în vârstă de 50 de ani până la mai mult de 1 din 4 bărbaţi între 70 şi 80 de ani.

Scopul terapiei de substituţie cu testosteron este de a readuce nivelurile de testosteron între limitele normale şi de a ameliora simptomele.

Simptomele asociate unui nivel scăzut de testosteron

Bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron pot avea simptome precum stari de oboseală sau lipsă de energie, scăderea libidoului şi a performantei sexuale, precum şi iritabilitate sau stari depresive. De asemenea, este posibil să observe o pierdere a masei musculare, reducerea forţei fizice şi acumularea de țesut adipos în jurul taliei şi in organism.

Menţinerea unui nivel scăzut al testosteronului pe o perioadă îndelungată poate avea drept urmare reducerea densităţii minerale osoase, ceea ce creşte riscul de osteoporoză (pierderea masei osoase).

Deoarece simptomele nivelului scăzut al testosteronului sunt adeseori subtile, şi similare cu cele cauzate de alte afecţiuni medicale, această problemă rămâne adesea netratată.

Confirmarea nivelului scăzut de testosteron se realizează printr-un test de sânge.

Tratamentul nivelului scăzut de testosteron

Terapia de substituție cu testosteron readuce nivelurile testosteronului între limitele normale şi s-a demonstrat că ameliorează atât simptomele fizice cât şi mentale determinate de un nivel scăzut de testosteron.

Printre beneficiile terapiei de substituţie cu testosteron se numără ameliorarea stării emoţionale, îmbunătăţirea libidoului şi performanţei sexuale, diminuarea ţesutului adipos, creşterea rezistenţei musculare şi creşterea densităţii minerale osoase.

Despre cancerul de prostată

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer care afectează bărbaţii; se estimează că 1 din 5 bărbaţi vor dezvolta boala la un moment dat pe perioada vieţii, iar trei sferturi din totalul cazurilor sunt bărbaţi cu vârsta peste 65 de ani.

Deşi cancerul de prostată poate aparea si dezvolta rapid, cel mai adesea acesta evolueaza lent şi poate rămâne limitat la nivelul prostatei timp de mai mulţi ani (cancer localizat). În stadiile incipiente, boala nu are simptome. Totuşi, pe măsură ce boala evolueaza, poate invada şi poate deteriora ţesuturile înconjurătoare, sau se poate răspândi către alte zone ale corpului (metastaze).

Diferite teste pot fi utilizate pentru depistarea cancerului de prostată, inclusiv antigenul specific prostatic (PSA), care măsoară nivelul acestei proteine în sânge. Un nivel PSA ridicat poate indica prezenţa cancerului de prostata. Testul PSA este adesea utilizat în asociere cu examinarea prin tuşeu rectal.

Dacă diagnosticul de cancer de prostată este pozitiv, „stadiul” bolii poate indica medicului gradul de evoluie al bolii, daca sunt si alte organe afectate (de metastaze), şi îl ajută astfel să decidă asupra celei mai bune opţiuni de tratament. Tumorile sunt de obicei stadializate cu ajutorul sistemului TNM, care ia în considerare următoarele:

T - Dimensiunea tumorii primare
N - Afectarea ganglionilor limfatici
M - Extinderea dincolo de prostată (metastazare)

Evolutia si extinderea cancerului de prostata este dependenta de testosteron. Prin urmare, scopul tratamentelor în stadiul avansat al bolii este de a reduce nivelul de testosteron circulant (sanguin) din organism.

Pentru a afla mai multe informaţii despre viata persoanelor cu cancer de prostată si modul in care aceasta boala afectează modul de viaţă, viaţa sexuală, vă rugăm să vizitaţi www.befeelplus.com

NOCDURNA®
(desmopresină)
UROLOGIE
FIRMAGON®
(degarelix)
UROLOGIE
TESTIM®
(testosteron)
UROLOGIE
MINIRIN®
(desmopresină)
UROLOGIE

NOCDURNA® (desmopresină) este indicat pentru tratamentul simptomatic al nicturiei cauzate de poliuria nocturna idiopatica la adulti.

Nicturia reprezinta necesitatea de a te trezi in timpul noptii pentru a urina. Nicturia este o afecțiune complexă, diverși factori contribuind la crearea ei.
Poliuria Nocturna reprezinta supraproducția de urină in timpul noptii. Nicturia este determinata de Poliuria Nocturna în până la 88% dintre cazuri.

NOCDURNA® Liofilizat oral se administreaza zilnic, cu o ora inainte de culcare, sublingual (fără a fi nevoie de apă).
NOCDURNA® este specifica ambelor sexe, în doza redusa, adaptata special pentru bărbați (50 mcg) și pentru femei (25 mcg ).

FIRMAGON® (degarelix) este un medicament nou, indicat pentru tratamentul cancerului de prostată în stadiu avansat. Cancerul de prostată este una dintre cele mai răspândite forme de cancer la bărbaţi. Aceasta afectiune poate afecta bărbatii indiferent de vârstă, dar trei sferturi din totalul cazurilor sunt bărbaţi cu vârsta de 65 de ani şi peste.

 • FIRMAGON are un mecanism de acţiune inovator, diferit de terapiile hormonale utilizate în mod obişnuit. Asigură o suprimare rapidă şi susţinută a nivelului de testosteron la bărbaţii cu cancer de prostată, oferind o nouă alternativă la terapia tradiţională cu agonişti GnRH.
 • FIRMAGON a fost aprobat atât în UE cât şi în Statele Unite

Vezi prospect FIRMAGON

TESTIM® (testosteron)* este un gel indicat pentru bărbaţii cu un nivel scăzut de testosteron. Bărbaţii care au un nivel scăzut de testosteron pot prezenta senzaţie de oboseală, scăderea libidoului, se pot îngrăşa şi pot deveni iritabili sau deprimaţi. Scăderea nivelului de testosteron este cel mai frecvent observată la bărbaţi cu vârste între 50 şi 79 de ani.

TESTIM® este un tratament de substituţie cu testosteron pentru bărbaţii care prezintă niveluri scăzute de testosteron.

Vezi prospect TESTIM

MINIRIN® (desmopresină) este indicat pentru tratamentul nicturiei şi al enurezisului primar nocturn la copii. Ambele afecţiuni sunt de obicei cauzate de o producţie excesivă de urină în timpul nopţii, iar MINIRIN acționează asupra rinichilor pentru reducerea acestui aspect. Enurezisul poate fi traumatizant pentru copii, afectându-le starea de bine şi respectul de sine. În cazul adulţilor cu nocturie (engl.) , faptul că se trezesc de mai multe ori pe noapte pentru a urina le poate afecta calitatea somnului, iar privarea de somn afectează calitatea vieţii oricarui pacient.

Vezi Prospect Minirin 
Vezi Prospect Minirin Melt